Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Nog een week voor Publieke Omroep initiatieven

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Publieke Omroepen
Ze hebben nog een week de tijd, groeperingen die een A-status willen krijgen voor een plaats in het publieke bestel. Maar niet alleen voor de aankomende omroepen is het een belangrijke datum, bestaande omroepen moeten ook hun ledenlijsten inleveren voor een hertelling. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk mensen aan boord te hebben om de huidige status te behouden of juist een stap te maken naar een hogere omroep-status . Met een kwakkelende Llink, een strijdende BNN en een wakker schuddende PowNed wordt het in ieder geval spannend wat de uitslag gaat worden in april. Voordat het zover is geef ik je nog even een kort overzicht van de strijdende omroepen zodat je alvast weet wat je te wachten staat komende jaren.

De nieuwkomers

De omroep die het hardst roept is natuurlijk PowNed, een idee van GeenStijl dat al jaren tegen het publieke bestel aantrapte. Het doel van PowNed is wat meer rechts gewicht in de schaal te leggen, en dat weten ze goed te brengen. De eerste weken na de aankondiging ging het hard met de aanmeldingen maar een week voor de deadline hebben ze toch nog niet alle Image may be NSFW.
Clik here to view.
Powned
benodigde inschrijvingen binnen. Het wordt dus nog even spannend of ze het gaan halen of dat volgende week blijkt dat ze al ver over het benodigde aantal heen zijn. Dichtbij PowNed staat het initiatief van de Telegraaf: Wakker Nederland. Zij hebben de leden al lang binnen omdat de lezers van de krant eenvoudig lid konden worden zonder dat zij hiervoor extra moeten betalen. De doelstellingen van Wakker Nederland zijn nog wat vaag, het rechtse geluid is hoorbaar maar de invulling ervan laat nog even op zich wachten. De eerste omroep die het rechtse geluid wilde vertolken is PopNed, nee geen muziekzender maar de Populistische Nederlandse Omroep. Een initiatief van Ronald Sørensen, fractieleider van Leefbaar Rotterdam. Deze omroep is echter blijven hangen rond de 3000 leden en heeft aangegeven zich aan te sluiten bij Wakker Nederland.

Nog relatief onbekend maar een grote kanshebber voor een omroepstatus is de SME Omroep. De omroep richt zich op de Afrikaanse cultuur in Nederland en timmert al een aantal jaren aan de weg voor C-status. De laatste cijfers gaven veel hoop dus de kans is groot dat we binnenkort meer van ze gaan horen. Een andere omroep die dichtbij het benodigde ledenaantal zit is Omroep C, gericht op kunst en cultuur. Afgelopen week stond de teller op 38.000 leden wat betekent dat er nog wel een klein wonder moet gebeuren willen ze de club bij elkaar krijgen deze week. Op een enkele bekende Nederlander na is er rondom deze omroep niet zo heel veel te horen. Weer een heel ander genre is Oranje Tv, een zender die eigenlijk al te zien is via het digitale kanaal. Waarschijnlijk zal het daarbij moeten blijven want ook voor deze club is het ledenaantal van 50.000 nog lang niet in zicht.

Andere initiatieven die we sowieso niet meer terug zullen zien zijn dierenomroep Piep, ZiCoTv voor doven en slechthorenden, de spirituele Vrije Omroep, de Diversiteits Omroep Vereniging en ook multiculti omroep Zenit zal het niet gaan halen, ondanks de lijst met BN’ers die het initatief ondersteunen.

De blijvertjes

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Ledenwerfactie BNN
Twee omroepen die willen blijven en als het even kan in een andere status zijn Llink en BNN. Llink moet van zijn aspirant-status af komen en heeft nog flink wat leden nodig om de 150.000 te halen. Met de huidige perikelen rond Llink gaat dat erg moeizaam, spannend dus of deze groene club in het bestel mag blijven. BNN blijft natuurlijk wel in het bestel maar wil weer een stapje verder, de befaamde A-status. Hiermee krijgen ze nog meer zendtijd maar hebben daar wel 300.000 leden voor nodig. Het succes van Omroep Max heeft zich ondertussen alweer bewezen, deze omroep heeft al lang genoeg leden om afscheid te kunnen nemen van de aspirant-status.

En dan?

Door de komst van rebelse omroepen zoals PowNed laaide de discussie op of er niet iets gedaan moet worden aan het toelatingsbeleid rondom nieuwe omroepen. Met 22 omroepen is het al een drukke boel op de radio en tv, zolang daar omroepen bij blijven komen en er niets weg gaat zijn de gevolgen redelijk voorspelbaar. Minister Plasterk heeft aangegeven niet tijdens de race de spelregels te wijzigen dus zullen we het nog even op deze manier moeten accepteren. De initiatieven die volgende week een lijst in kunnen leveren met 50.000 leden komen in aanmerking voor een aspirant omroep status. Er wordt dan nog gekeken of er aan alle eisen wordt voldaan zoals onafhankelijkheid en genoeg onderscheid maar over het algemeen levert dat weinig problemen op. Minister Plasterk zal ze dan los laten met 6 a 7 miljoen euro dat besteedt kan worden aan 100 uur televisie en 450 uur radio.

Als het hele circus voorbij is zullen we voorlopig geen ledenwerfacties meer zien. Het is dan aan Plasterk om zich te buigen over de huidige toetredingsdrempel voor het publieke bestel. En misschien is het dan ook verstandig om te kijken hoe de achterdeur ook alweer open gaat.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Tim van Letht

Tim is mede-eigenaar van Spotlight Effect. Werkzaam bij Interpolis op het gebied van Online Strategie & Innovatie. Adviseert daarnaast één dag per week organisaties, spreekt op congressen en geeft colleges aan studenten.

More Posts - Website - Twitter


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10